Gastronomia

Parlar de gastronomia a la destinació Castelló Sud és sinònim d’història, paisatge i cultura.

Com que és un territori privilegiat entre el mar Mediterrània i la Serra d’Espadà, en els seus paisatges s’aprecia la tradició agrícola, que a través dels anys ha modelat el territori i ha perdurat fins als nostres dies.

Per això, cal tenir en compte tant els principals productes com el patrimoni hidràulic, que amb diferents tipus de construccions ha aprofitat de manera tradicional l’aigua.

Productes

TARONJA

L’espai central i el litoral del territori de Castelló Sud atresora gran potencial per a la producció de cítrics. La varietat de mandarina Clemenules, originada a Nules als anys 50, posseeix un contingut en suc d'alta qualitat. Té un equilibri de nivells de sucres i àcids, és de mida mitjana i fàcil de pelar. Aquesta varietat és molt apreciada, i Nules li dedica un festival al mes de gener.

OLI D’OLIVA

El paisatge característic d'aquest cultiu al nostre territori està format per parcel·les petites i abancalades, la producció de les quals se solia destinar al consum familiar. A Artana s'ha senyalitzat la Ruta de les Oliveres amb panells interpretatius, i es fan activitats com “Les oliveres mil·lenàries i l'or líquid d'Artana” que permeten al visitant conèixer el paisatge d'oliverars i la degustació d'oli.

MEL

La producció artesana de mel és característica als municipis d'interior, encara que s'identifiquen productors a gairebé tot el territori. Els comerços especialitzats en mel es concentra al municipi d'Eslida. Hi ha diferents varietats, entre les quals destaquen, per la seva vinculació al paisatge, la mel de farigola, la de muntanya, la de romaní, i la de tarongina.

MELÓ i SÍNDRIA

La producció de melons i síndries és típica als municipis de litoral. Les terres de la marjal, ubicades a pocs quilòmetres de la Mediterrània, junt a l'aigua amb què són regats els camps, atorguen a aquests fruits una dolçor característica que els converteixen les postres més saludables a l'estiu.

ARRÒS

Les terres de la marjal d'Almenara que comprenen els termes des de Sagunt fins a Moncofa, van propiciar durant anys la producció d'arròs. A Almenara es troba l'edifici del Molí d'Arròs, actualment la seu de l'oficina de turisme de la localitat, s'hi conserva la maquinària que va servir per a la venda d'arròs a tota la comarca.

GARROFA

Es tracta d'un cultiu de secà del litoral mediterrani que té múltiples propietats i els arbres formen part dels nostres paisatges. L'arbre del garrofer assoleixen de vegades dimensions monumentals, produeix unes beines d'uns 20 cm de longitud a l'interior de les quals hi ha les llavors i una polpa gomosa de sabor dolç.


Esdeveniments gastronòmics


Patrimoni hidràulic

Són moltes les construccions destinades a aprofitar l’aigua que constitueixen elements de gran interès etnogràfic.

A tot el territori de Castelló Sud hi ha zones històriques de cultiu esquitxades de séquies, sínies, petits aqüeductes, fonts, pous, assuts, basses, preses, etc., i camins i sendes que vertebren el territori.

Hi ha diferències entre els elements de l’interior i de la costa a causa de les característiques geològiques, climàtiques i, per tant, de sòls i cultius desenvolupats sobre ells: a l’interior, més muntanyós, destaquen les obres per a l’emmagatzematge i l’aprofitament hidràulic en terrenys difícils per al cultiu i de secà en general. A la costa, on predominen la planura abunden les xarxes d’extracció i distribució de l’aigua per al regadiu

Destaquem els següents elements vinculats a cultius tradicionals:

MUNTANYES D’ESPADÀ: GARROFERES, OLIVERES MONUMENTALS I HORTS HISTÒRICS

Alfondeguilla: ruta del Pont de l’Aigua a l’Arquet travessant els horts històrics

Artana: ruta de les Oliveres Monumentals

Eslida: ruta als horts de l’Alfeig, Albir i la Vila passant per la font de Matilde i completant la visita l’Arc de la Rambla

La Vall d’Uixó: el Camí de l’Aigua iniciant a Les Coves de Sant Josep

 

 

 

 

ZONES HUMIDES COSTERES: ARROÇALS

Almenara: el Molí de l’Arròs i l’antic safareig, i la ruta circular pel paratge de Els Estanys.

La Llosa: les fonts històriques i el sender local SL-CV 157 fins La Gola.

Xilxes: sender ornitològic auto-guiat entre la platja i la marjal, la séquia de L’Illa i la zona de l’ermita del Crist de la Jonquera.

Moncofa: recorregut circular per l’Estanyol i la séquia de L’Illa

ZONA MITJA: LA TARONJA

La Vilavella: itinerari termal

Moncofa: espai interpretatiu del Pirulí i Museu d’història i etnologia de Moncofa

Nules: recorregut al voltant de L’Estany i la marjal

Mascarell (Nules): recorregut des del pou del recinte emmurallat, pel partidor d’aigües fins el motor de Sant Jaume