Cultura

L’evolució històrica dels pobles de Castelló Sud es deixa entreveure als carrers i centres històrics, alguns de marcat urbanisme i toponímia andalusina o morisca, com Artana i Eslida, i altres alçats des de zero després de la conquesta cristiana del segle XIII, com Nules i Almenara. Arquitectònicament, destaquen per la seua bellesa els edificis modernistes.

A les localitats trobem multitud d’esglésies en les quals destaquen els estils arquitectònics gòtic, barroc i neoclàssic, capelles urbanes i retaules ceràmics, mostra del fervor religiós dels veïns durant segles. Dins d’aquest catàleg de culte cal esmentar les nombroses ermites i santuaris repartits per camps i muntanyes.

A part de les poblacions, és molt interessant el patrimoni hidràulic fruit de l’aprofitament de l’aigua: séquies, basses i motors, safarejos, neveres, ponts o aqüeductes. Mereix un reconeixement especial la tècnica constructiva de la pedra en sec (ribassos, casetes, refugis, etc.), declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2018.

A més, la zona alberga nombrosos museus de temàtica diversa: història, etnologia, arqueologia, mineria, medallística, festes, etc., en què podem conéixer millor el nostre passat.

Xilxes histórica

Des de 12 € (grup mínim 20 persones)

Mascarell: Ciutat amurallada

Des de 12 € (grup mínim 20 persones)