Història

Des de la prehistòria fins als nostres dies, diferents civilitzacions han anat deixant el seu llegat amb el pas del temps i construint la història dels nostres pobles. Hui dia encara és possible descobrir l’època d’esplendor de les diferents cultures que han poblat les nostres terres per mitjà dels seus testimonis materials, molts dels quals han arribat als nostres dies a través dels poblats ibers com el de Sant Josep (La Vall d’Uixó) o la vila romana de Benicató (Nules).

Dins del ric patrimoni arqueològic que esguita el territori de Castelló Sud, tenen rellevància especial per la monumentalitat els vestigis de fortificacions, que comprenen des dels castells àrabs de La Vilavella, La Vall d’Uixó, Alfondeguilla, Artana i Eslida, fins a les torres de defensa costanera com la de Moncofa o els recintes emmurallats de Mascarell i Almenara.

Finalment, no hem d’oblidar el patrimoni bèl·lic important construït entre 1938 i 1939 durant la batalla de Llevant de la Guerra Civil espanyola: trinxeres, blocaus, refugis antiaeris, observatoris, campaments militars, etc., molts dels quals s’han condicionat per a possibilitar-ne la visita.