Espais naturals

Pel seu enclavament entre el mar i la serra, Castelló Sud és una destinació singular, que ofereix una gran varietat de possibilitats per gaudir de la natura i aprendre’n.

XARXA NATURA 2000

La Xarxa Natura 2000 és el principal instrument per a la conservació de la naturalesa a la Unió Europea, assegurant la supervivència a llarg termini de les espècies i els hàbitats.

La Xarxa consta de Zones Especials de Conservació (ZEC) i Zones Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). A Castelló Sud trobaràs espais protegits per conèixer i gaudir aquesta Xarxa.

PARC NATURAL DE LA SERRA D’ESPADÀ

Aquesta serra de l’interior de Castelló pertany a la Serralada Ibèrica i té una geologia, una climatologia i una ecologia singulars que la converteixen en un dels entorns naturals més valorats de tota la Comunitat Valenciana.

Els seus ecosistemes mediterranis es desenvolupen sobre materials silícics en forma de gresos vermells del triàsic (rodè). Aquesta geologia, dura i aspra, modela un relleu accidentat amb vessants inclinats i farcit de parets i penyes. A tots els racons, el vermell de la roca i el terra contrasta amb el verd profund del fullatge i els troncs de pins rodens i sureres, les veritables senyes d’identitat d’aquest territori.

💡 Fes una parada al Centre d’Interpretació del Parc Natural de la Serra d’Espadà a Eslida on podràs trobar informació de totes les rutes i una interessant exposició sobre el suro.

MARJAL I ELS ESTANYS D’ALMENARA

La Marjal és una de les zones humides més importants de la Comunitat Valenciana. Pel seu gran valor per a la biodiversitat, ha estat designada lloc Ramsar.

Aquest espai natural uneix Almenara, Xilxes, La Llosa i Moncofa. Es compon de tres llacunes menudes, on es poden trobar espècies amenaçades, com la gavina d’Audouin (Ichthyaetus audouinii) i el samaruc (València hispànica).

💡 La Ruta Verda Els Estanys d’Almenara et permet conèixer una gran varietat de flora i és perfecta per iniciar-se en l’observació d’aus. A través d’un recorregut circular i accessible, et podràs endinsar en un entorn únic.

L’ESTANY DE NULES

Amb una superfície de 2,74 ha. és un refugi idoni per a les aus migratòries que arriben els mesos d’hivern, i de cria per a les aus nidificants, com ara els bernats pescaires (Ardea cinerea), o garsetes (Egretta garcetta).

A més, aquest enclavament és un testimoni històric que ha sobreviscut a les transformacions agrícoles i la urbanització de la costa on antigament es van conrear extensions importants
d’arròs.

💡 Al Paratge Natural Municipal de l’Estany de Nules, podràs recòrrer el sender autoguiat per a l’observació d’aus. Consulta més informació sobre la xarxa territorial de birdwatching de Castelló Sud ací.

EL RIU BELCAIRE

El naixement del riu Belcaire se situa al nord de la població d’Alfondeguilla, després d’eixir del municipi per l’est, recorre el terme de la Vall d’Uixó, on el sistema càrstic de les Coves de Sant Josep desguassen a la llera, finalment, el Belcaire desemboca a la Mediterrània a la població de Moncofa.

💡 Al costat de la desembocadura pots visitar els espais de regeneració de la vegetació dunar a través d’un itinerari paisatgístic.