La Vall d’Uixó

A la vall del riu Belcaire, especialment al costat de les coves de Sant Josep, hi ha vestigis de presència humana des del Paleolític, quan grups de caçadors recol·lectors ven fer de les coves del paratge la seua llar. Ibers i romans es van establir al municipi, però hem d’esperar a l’època andalusina perquè es començara a formar el centre urbà que ara coneixem.

A l’ombra del castell d’Uixó, que dona nom a la ciutat, un rosari d’alqueries es distribueix al llarg de la séquia que acostava l’aigua de les coves de Sant Josep i que, segurament, van traçar els romans. A partir de la conquesta de Jaume I, es consolida la població, on hi ha mercat cada divendres des de 1310 per privilegi reial.

Des del segle XV, la localitat passa a dependre del duc de Sogorb en la figura de l’infant Enric, nebot d’Alfons el Magnànim, que va tindre un palau a l’actual plaça de l’Àngel. A partir del segle XVII, aquestes alqueries s’unifiquen en dos nuclis urbans, al voltant de dues parròquies històriques que marquen la idiosincràsia del poble: el Lloc de Dalt i el Lloc de Baix, la parròquia de l’Àngel i la de l’Assumpció, respectivament. Amb el final de les guerres carlines, ja en el segle XIX, la Vall d’Uixó pateix un procés d’industrialització entorn del calcer, que culmina amb la instal·lació de la fàbrica Segarra.

Tota aquesta història fa de la ciutat un centre de serveis important, rica en cultura, amb un calendari festiu important. Una ciutat diversa i hospitalària.

Expèriences

Previous slide
Next slide

Galeria d'imatges

Coves de Sant Josep

Les coves de Sant Josep són el riu subterrani navegable més llarg d’Europa. Una joia natural única que permet endinsar-se en les entranyes de la serra d’Espadà a través d’un camí traçat per l’aigua durant mil·lennis. A més d’un paisatge subterrani privilegiat, les coves de Sant Josep i el seu entorn són un enclavament cultural importantíssim, amb pintures i gravats prehistòrics a l’entrada de la cova únics a tota la comarca i declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO, o el poblat ibèric de Sant Josep, junt amb l’ermita barroca de la Sagrada Família.

Fa molts anys, el paratge de Sant Josep va servir d’assentament als habitants que poblaven la vall, per la qual cosa no es coneix una data concreta del descobriment del riu subterrani. La cova va estar habitada fa més de 15 000 anys (Paleolític Superior), com es pot constatar gràcies a les pintures rupestres i les restes que es van trobar a l’interior.

La visita té una durada aproximada de 45 minuts i la temperatura és de 20 ºC durant tot l’any. També s’hi pot practicar l’espeleocaiac, una manera distinta i única de visitar un riu subterrani. A l’estiu se celebra el Singin’ in the Cave, un festival de música amb marca Mediterranew Musix.

www.covesdesantjosep.es

Poblat de Sant Josep

Conjunt arqueològic declarat Bé d’Interés Cultural en 1999. El poblat de Sant Josep està situat dalt del turó del mateix nom; es va construir en l’Edat del Bronze, encara que va tindre la seua època d’esplendor durant les etapes iberes i a finals de l’Imperi romà. L’assentament inclou un recinte xicotet emmurallat i protegit per torres de planta quadrangular, els vestigis de tres de les quals encara s’hi poden veure.

La muralla es va alçar amb base de maçoneria. Obra feta amb pedres desiguals i ajustades, és de dimensions xicotetes i només té excavada una mínima part. Així i tot, és un bon exemple d’urbanisme ibèric, ja que s’hi conserva una bona part de l’acròpolis, un gran fragment de muralla (més de 40 m), tres torres quadrades, carrers, escales i restes d’haver estat habitat. Es pot visitar l’interior del jaciment concertant visites guiades a l’oficina de turisme.

Sender de la Línia XYZ

Un recurs cultural, reconegut com a BRL per la Generalitat Valenciana i que s’està posant en valor des d’un punt de vista turístic en els darrers anys a diferents municipis és patrimoni que té com a origen la Guerra Civil Espanyola.

A la Vall d’Uixó destaca el conjunt de restes de fortificació de la Línia XYZ, un cinturó defensiu construït per l’exèrcit de la República per frenar l’avanç de les tropes colpistes cap a València.

Dues sendes uneixen el paratge natural de Sant Josep amb la Colònia de Sant Antoni mitjançant un itinerari de muntanya de fàcil recorregut, accedint a vestigis de trinxeres, nius de metralladora, etc.

Fullet

Recorregut urbà Camí de l'Aigua

Proposem recórrer el centre urbà seguint el traçat de l’antiga séquia mare, que ix de les coves de Sant Josep. Durant el recorregut, trobem diversos conjunts patrimonials:

conjunt d’aqüeductes d’Aigualit, d’origen romà, amb molins medievals; barris d’origen musulmà com l’Alcúdia o Seneta; torre musulmana de Benissahat; església de l’Àngel, amb frescos del segle XVIII, obra de José Vergara; església de l’Assumpció, amb una arquitectura neoclàssica imponent, en què destaca la torre campanar; cases pairals, com el palau de Vivel o la casa del compte de Ripalda, cisternes, safarejos… 

L’oficina d’informació turística ofereix visites guiades

Sendes de muntanya

La Vall d’Uixó compta amb una important xarxa de senders, que a més d’esport i natura, ofereixen l’oportunitat de conèixer part dels seus molts atractius patrimonials i els valors paisatgístics del municipi. Entre aquests destaquen els dos senders homologats: el PR-V-164, que discorre entre torres musulmanes, singulars fonts locals, i altres edificacions d’antics usos agrícoles; i el PR-V-241, que també des del Paratge de les Coves de Sant Josep i s’enfila fins al cim de Pipa, la muntanya més emblemàtica de la localitat, i des d’on s’observa una espectacular panoràmica.

Amplia la informació sobre la xarxa de senders.

Birdwatching en La Vall d'Uixó

En la part alta del riu Belcaire trobem una gran varietat de paisatges. La unió de zones rocoses escarpades amb alts tallats als peus dels quals discorre el riu; les masses forestals pròximes de la Serra d’Espadà, així com les grans àrees de cultiu, fan d’este municipi un lloc ideal on trobar ocells de diverses famílies i característiques, algunes d’elles de gran interés. Des d’ací podeu entrar al Parc Natural de la Serra d’Espadà, zona muntanyenca que destaca per la seua singularitat geològica i florística, que alberga poblacions nidificants de 22 espècies d’aus, i que és especialment important per a la conservació dels rapinyaires.

Vía Ferrada Els Sants de la Pedra

La Via Ferrada dels Sants de la Pedra de la Vall d’Uixó és una estructura de progressió horitzontal especialment equipada per fer escalada de forma segura.

Amb gairebé 120 metres de recorregut i 44 metres de desnivell, aquesta instal·lació ofereix una vista privilegiada de la ciutat de la Vall d’Uixó, la muntanya i la Mar Mediterrània.

Si bé és cert que es pot fer aquesta activitat divertida i diferent de forma autònoma, cal disposar d’experiència prèvia i, a més, estar federat en muntanya. En cas contrari, és possible contractar diverses empreses de turisme actiu perquè guien l’activitat